NOVOSTI

VoIP komunikacija preko E i N serije Nokia telefona

 

Svet telekomunikacija svakodnevno napreduje pre svega zahvaljujuci internetu. Nokia, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona, je svojim najnovijim serijama telefona obezbedila vrlo kvalitetnu podršku za VoIP čime je napravljen još jedan korak napred. Jedini nedostatak za masovnu upotrebu VoIP-a je nepostojanje globalne infrastrukture, no to nas ne sprečava da u svom privatnom ili radnom okruženju napravimo ambijent za korišćenje VoIP-a.

 

E i N serije Nokia telefona imaju podršku za bežično WiFi povezivanje na internete preko bežičnog rutera ili access pointa.

WiFi link

Softver telefona Symbian podržava konfigurisanje SIP protokola i povezivanje mobilnog telefona na VoIP servere. Broj veza prema VoIP serverima nije ograničen, to znači da Vaš mobilni telefon možete koristiti pored redovne mobilne mreže paralelno na još nekoliko VoIP mreža, gde temin "nekoliko" određuju Vaše potrebe. VoIP se najčešće koristi za jeftinu pozivanje prema inostranstvu, dok je prijem VoIP poziva moguć ali zahteva dodatno konfigurisanje rutera, zahteva otvaranje određenih portova, što je ponekad u radnom okruženju neizvodljivo. U privatnom okruženju, podešavanjem Vašeb kućnog rutere, je moguće obezbediti da se VoIP pozivi mogu primati na mobilni telefon.

 

Troškovi korišćenja mobilnog telefona na VoIP mrežama preko WiFi linka su minimalni, ponekad ih i nema, i zavise od izbora VoIP provajdera i uslova koje provajder nudi za komunikaciju sa pojedinim destinacijama. Jedna od ključnih prednosti je mogućnost pozivanja po korisničkom imenu, čime se obezbeđuje ostvarivenje takozvane peer-to-peer veze koja je potpuno besplatna.

 

 

 

© 2004-2009 UNIT IT,  Metalska 11, 11060 Beograd,  office@unit-it.co.rs